תקדים חדש בישראל: על-פי חוק עזר עירוני של מועצה אזורית הגליל העליון, אשר נחתם ע”י משרדי המשפטים, הפנים ואיכות הסביבה (וכרגע נמצא בשלב “רישום ברשומות”), תיאסר הכנסת כלים חד-פעמיים לגנים ולנהרות בשטחי המועצה. הנחלים ושמורות הטבע הם מקומות רגישים מבחינה אקולוגית, ולכן לצעד זה חשיבות גדולה לשמירה על הטבע ועל הסביבה. הלכה למעשה, לא ניתן יהיה להכניס כלים המיועדים לצורכי אכילה ושתייה אשר אינם מיועדים לשימוש חוזר לפי טיבם ולפי החומרים שמהם עשויים.
“המועצה תאכוף את החוק החדש ברגישות ובנחישות לאחר תהליך של ‘חינוך ציבור’, אשר יכלול שילוט, הסברה ומתן אזהרות, בדיוק כפי שעשינו בהצלחה גדולה, אם כי לא מלאה, עם הלינה, המדורות והשייט בבניאס” אמר גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית הגליל העליון, והוסיף כי “חשוב לאפשר לציבור ליהנות מהשטחים הפתוחים בכלל והנחלים בפרט, ולכן לצד האיסורים וההגבלות, צריך גם לומר מה מותר ומה אפשרי. בהקשר זה נציין כי בימים אלה אנחנו מקימים מספר חניונים מסודרים לאורך הירדן, בהם יהיו מרכזי שטיפת כלים מסודרים בכניסה וביציאה מהנחלים. נמשיך לפעול במלוא המרץ בכדי למצוא את האיזונים הנדרשים בממשק בין הטבע, החקלאות, התיירות והפיתוח כלכלי. ככל שיותר תושבים ואזרחים יירתמו לנושא, כך נצליח יותר.”
בנוסף לאיסור על הכנסת כלים חד פעמיים, לא ניתן יהיה להכניס בקבוקי זכוכית ולעשות בהם שימוש. כמו-כן, לא ניתן יהיה להציב כסאות, שולחנות או כל ציוד אחר בתוך הנהר ולא ניתן יהיה להפעיל בגנים ובנהרות רמקולים ומכשירים הגורמים לרעש, כולל גנרטורים. לאחר השלמת המהלך, בתקופה הקרובה יוצבו שלטים ומודעות במקומות הרלוונטיים אשר יודיעו על איסור הכנסת כלים חד-פעמיים.
גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה: “אפשר להיגמל משימוש בכלים חד-פעמיים בכלל, ובטח כשמגיעים לטייל בנחלים היפים שלנו בארץ, בחופי הים, בשמורות ובגנים. אנחנו ממשיכים להשקיע, לתמוך ולמצוא פתרונות שיצמצמו את הזיהום והלכלוך, כדי לראות את הפלסטיק המיותר בשטחים הפתוחים. אני מברכת את מועצה אזורית הגליל העליון על ההירתמות למשימה ועל הצעד פורץ הדרך, שמוכיח גם לרשויות אחרות שאפשר אחרת. ראשי הרשויות המעוניינים לקדם בשטחם איסור על שימוש בכלים חד פעמיים בחופי הים, בשמורות ובגנים – מוזמנים לפנות אליי באופן אישי, ויחד נקדם את הנושא גם במקומות נוספים בארץ.”
גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית הגליל העליון: “מנהל טוב דואג לאנשים שלו, מנהיג דואג לעתידם. יחסי הגומלין עם הסביבה שלנו הם המפתח לאיכות חיים ובריאות בשנים הבאות. כלים חד פעמיים, כמו תחבושות, מגבונים ומוצרים נוספים שאינם מתכלים, לא רק מזהמים את הסביבה, אלא גם מרעילים אותה – את האדמה החקלאית, את מקורות המים, את האוויר. לכן, לקחנו במועצה אזורית הגליל העליון אחריות על 240 ק”מ גדות נחל וכחלק מהפעילות בקטעי נחל מסוימים, בהם אנחנו מאפשרים קמפינג, החלטנו לאסור על הכנסת כלים חד פעמיים, כמו גם להגביל רעש ולהדליק אש רק במקומות מסומנים ומוסדרים.”